ALS Toerrit 2018

Vroeg

….de wekker gaat, het is zes uur in de ochtend! We gaan ons voorbereiden op de ALS Toerrit 2018. Tent in de auto, banners in de auto, beachflags in de auto. Op naar Landgoed De Salentein, alwaar de start van een fantastische dag zal plaatsvinden. Zestig equipes in de meest uitlopende auto’s rijden straks onder de startboog door, op weg met het routeboek door het mooie Nederland. Dat het geen gemakkelijke rit zal worden blijkt later.
De vrijwilligers worden onder het genot van een kopje thee en koffie gebriefd zodat iedereen bekend is met zijn of haar taken. Het zonnetje schijnt, iedereen heeft er zin in en de opbouw verloopt soepel.

De equipes

Langzaam stromen de auto’s met hun berijders en navigators binnen, Porsche, Mercedes, Audi, Volkswagen, Mazda, Dax, Alpine en nog veel meer exotische, luxe, oude en minder oude auto’s. De rijders melden zich aan de inschrijftafel waar de dames gereed zitten om het toerrit schildje, routeboek, en wat versnaperingen voor onderweg mee te geven. Daarna begeven zij zich naar de grote zaal waar straks de algemene briefing plaatsvindt.

Welkomstwoord

Ernst Jan Eijkelenburg neemt namens VWPFS het woord en heet iedereen welkom op het landgoed. Na een applaus nemen Ben en Jan het over, zij hebben gezorgd voor de spectaculaire route door het Nederlandse landschap. Ook worden de laatste aanpassingen van de route nog even vermeld zodat de equipes aantekeningen kunnen maken. Iedereen gaat zich gereedmaken om op pad te gaan, ze hebben er zin in! Bij de start worden alle equipes uitgezwaaid door de vrijwilligers en medewerkers. Onder de startboog en daar gaan ze…. Sommigen rijden meteen al de eerste afslag voorbij omdat ze “ff” gas willen geven met hun bolides, slim bedacht van het organisatieduo!

Voor de lunch

De equipes rijden hun eerste lus van 90 km in de omgeving en daarbij moeten ze letters verzamelen wat aan het eind een zin vormt. Ook krijgen ze vier foto’s mee en daarbij dienen ze de locatie te vermelden. Daarnaast krijgen ze ook nog even  “35 gemene vragen”; de vragen bestaan allemaal uit cryptische omschrijvingen over automerken en -types. Heb je ze allemaal goed, dan sta je misschien vanavond wel op het podium.
De vrijwilligers gaan verder met hun taken nadat iedereen is vertrokken. Zo worden de banners en vlaggen weer ingepakt en de startboog achter in de Volkswagenbus gepropt, deze wordt weer opgebouwd bij Porsche Centrum Leusden, waar de lunch wordt aangeboden door de dealer. De equipes komen wat later aan dan verwacht, maar de lunch smaakte zeer goed. Daarbij helpt het natuurlijk als je in een prachtige showroom loopt waar heel veel moois staat. Porsche Centrum Leusden bedankt voor jullie locatie en toplunch!

Tweede lus

Vanaf de parkeerplaats in Leusden wordt voor de tweede keer iedereen uitgezwaaid voor de volgende 90 kilometer. Onderweg mogen ze ook nog een parkeerproef doen. Op een pylon ligt een ei en al achteruit parkerend moet er zo dicht als mogelijk tegen het ei aan geparkeerd worden zonder dat het ei eraf valt…. Dat blijkt niet mee te vallen voor de deelnemers. Bij de luxurycars werd uiteraard even de achteruitcamera tijdelijk afgeplakt zodat voor iedereen de condities gelijk waren.
Daarna kon er zandsculpturen worden bezocht, maar omwille van de tijd werd verzocht om deze op een ander moment te bezoeken. De finish vond plaats bij Hart van Holland in Nijkerk.

Finish

Als je ergens wilt zijn om een feestje te vieren dan kan dat bij Hart van Holland. Alles is daar tot in de puntjes geregeld en dat vonden de gasten ook!
Iedereen arriveerde veilig op de eindlocatie, slechts 1 busje viel uit(de klassieke Volkswagenbus met veel bekijks mocht helaas de finish niet halen). De berijders van de bus waren er wel.
Toen alle equipes, gasten, sponsoren, sporters en vrijwilligers hadden plaatsgenomen werd de avond ingeluid. Iedereen werd welkom geheten door de ladyspeaker van de avond. Zij kondigde het team Ben en Jan aan die de diverse prijzen gingen uitreiken aan de winnende equipes. Deze ging gepaard met veel humor, wel aan de mannen besteed. De drie bekers werden uitgereikt aan de winnaars. Ook mochten zij nog een groot Sonax poets pakket in ontvangst nemen van Jean Paul Hulsebos die voor de gelegenheid zijn stand had opgebouwd, en zijn race Porsche had neergezet voor display. De winnende zin werd ook nog onthuld, ” Door uw deelname meer mobiliteit voor ALS”. Een prachtig geformuleerde zin, bedacht door de mannen. En waarin alles wordt gezegd.
Onder het genot van een drankje, voorgerecht en hoofdgerecht werd er volop gekletst over de dag door de deelnemers. Tijdens de hele avond was de muziek op de achtergrond lekker aan het spelen, het driekoppige ensemble paste precies in de entourage van de avond.

Grande finale

Na het hoofdgerecht ging het podiumdeel verder. De toerrit heeft twee mensen met ALS(PSMA) uitgenodigd om deel te nemen aan de avond maar ook om middels een interview hen iets te laten vertellen over hun ziekte. Luud heeft PSMA en was samen met Marianne helemaal uit Vlissingen gekomen om te vertellen wat Stichting ALSopdeweg! voor hen betekent. Luud is sinds kort rolstoelgebonden en heeft een Volkswagen Caddy met rolstoelinbouw tot zijn beschikking. Marianne rijdt hen overal naartoe. Zij zijn reislustig en ondernemend en laten zich minimaal weerhouden aan de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Optimistisch en optimaal genieten, dat is wat zij doen. Mede dankzij VWPFS zijn zij mobiel, en hebben reeds ruim 7000 km met de rolstoelauto gereden.

Robert Paul Wielinga(ALS) was met Joyce op het podium. Eerst werd er een filmpje ingestart over deelname van Robert Paul aan de Amsterdam City Swim 2017.
Daar werden alle gasten wel even stil van. De progressieve ziekte is zichtbaar bij Robert Paul, zeker ook hoorbaar nadat hem de vraag wordt gesteld “hoe voel je je nu?” Robert Paul voelt zich opzich oke, maar hij merkt ook dat hij achteruit gaat. Robert Paul legt uit dat de ziekte een kleine groep mensen betreft, in Nederland zo’n 1500, wereldwijd zo’n 100.000. Dat is voor de farmaceutische industrie niet interessant, en dus wordt er te weinig aan medicijnen ontwikkeling gedaan. Wel wordt er internationaal en nationaal aan onderzoek en testen gedaan voor de patiënt. Om zodoende een oplossing te vinden. Robert Paul vindt kwaliteit van leven waar stichting ALSopdeweg! zich mee bezighoudt ook zeer belangrijk!

Na de interviews kwam Ernst Jan weer op het podium om te vertellen wat VWPFS afgelopen jaar allemaal heeft gedaan en betekend voor de stichting. Alle evenementen en initiatieven kwamen voorbij en luid applaus klonk. De deelnemende sporters werden nog even in het zonnetje gezet en een flitsend filmpje werd ingestart. Zo kwam in beeld en geluid nog even het afgelopen (sport)jaar voorbij.

Cheque

Bianca Weller, directeur Stichting ALSopdeweg! werd op het podium gevraagd en geïnterviewd door Ernst Jan. Stichting ALSopdeweg! doet veel aan mobiliteit en dus aan kwaliteit van leven, dit werd ook nog benadrukt op het podium. In het verlengde daarvan kwam René Boek van VWPFS op het podium. Uit naam van VWPFS werd een prachtige cheque overhandigd aan de stichting. De opgebrachte gelden zijn goed voor niet één nieuwe rolstoelingerichte auto, maar liefst twee nieuwe auto’s worden er aankomend jaar ingezet vanuit VWPFS. De stichting heeft al twee rolstoelingerichte auto’s rijden via VWPFS en daar komen dus nog twee auto’s bij! Wat een fantastisch bericht voor de stichting. Met een luid applaus werd iedereen op het podium bedankt voor hun aanwezigheid. De speaker bedankte namens VWPFS, alle sponsoren en deelnemers iedereen voor de aanwezigheid bij Hart van Holland.

Nawoord

Stichting ALSopdeweg! bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van de ALS toerrit 2018. Onze speciale dank gaat uit naar Jeichien Plantema van Perfect Events, Hart van Holland, landgoed De Salentein, Porsche Centrum Leusden, en alle sporters en vrijwilligers van VWPFS.

Fotocredits: René Boek, Richard Beets, diverse vrijwilligers